22 maig 2024 Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural

Medi Natural informa de l’inici de la tercera edició de la campanya de conscienciació i divulgació sobre la nidificació de tortuga marina a les Illes Balears NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Medi Natural informa de l’inici de la tercera edició de la campanya de conscienciació i divulgació sobre la nidificació de tortuga marina a les Illes Balears

El conseller Joan Simonet ha recalcat que l’objectiu principal és indicar la població sobre com ha d’actuar en cas de trobar un exemplar d’aquesta espècie, un rastre seu a l’arena o cries que surten del niu

La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, a través del Consorci per la Recuperació de la Fauna de les Illes Balears (COFIB), ha llançat aquest dimecres la tercera edició de la campanya de divulgació per conscienciar la població sobre la nidificació de la tortuga marina (Caretta caretta), també coneguda com a tortuga babaua, a les Illes Balears. Aquest programa començarà l’1 de juny i es mantindrà actiu fins al 31 d’octubre, ja que és l’època en què les tortugues marines poden nidificar a les costes del Mediterrani occidental i coincideix amb una major presència de persones a les nostres platges.

El conseller d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, Joan Simonet, ha destacat que desenvolupar accions d’educació ambiental «és clau» per conservar la tortuga babaua, l’espècie de tortuga marina més freqüent a les nostres costes i que actualment es troba catalogada com a «vulnerable». «L’objectiu principal d’aquesta nova campanya és informar la població, tant local com visitant, sobre com ha d’actuar en cas de trobar una tortuga, un rastre seu a l’arena o cries sortint del niu», ha apuntat Simonet. En aquest sentit, ha subratllat el conseller, «és molt important avisar tot d’una l’112 perquè el personal tècnic es pugui desplaçar a la zona ràpidament. A més, cal evitar acostar-se a l’animal, molestar-lo amb llums o renous i procurar mantenir el rastre de l’arena intacte».

Per divulgar aquest missatge, durant el 2022 el departament de fauna marina del COFIB va donar el sus a aquesta iniciativa, editant un adhesiu amb un codi QR que enllaça a un vídeo explicatiu que està disponible en cinc idiomes (català, castellà, anglès, alemany i francès). Aquests adhesius es van distribuir a diferents platges, punts d’informació turística, ajuntaments, ports i clubs nàutics, centres de busseig i establiments turístics de tot l’arxipèlag balear. L’estiu de 2023, durant la segona edició de la campanya, es varen repetir les actuacions, però, a més, la Conselleria va dur a terme una col·laboració més estreta amb algunes de les principals cadenes hoteleres, que van optar per implicar-se més activament. La valoració d’aquests dos darrers anys de campanya és molt positiva, ja que ja s’han distribuït més de 3.500 adhesius i el vídeo ha rebut més de 14.000 visualitzacions.

Enguany, per a aquesta tercera edició, es pretén donar continuïtat a totes aquestes actuacions, amb la intenció d’insistir en el missatge de conscienciació i responsabilitat ciutadana. També s’ha planificat un conjunt de formacions a agents de policia, socorristes, personal tècnic dels ajuntaments del litoral balear i empreses adjudicatàries de les concessions de serveis de les platges (serveis de neteja, de tractors, de gandules...). D’aquesta manera, es vol incidir en el personal que té més probabilitat d’observar un cas de nidificació. Com a novetat, enguany també es reforçarà la col·laboració amb els centres d’informació turística i els parcs naturals i espais protegits de tot l’arxipèlag.

El Govern anirà informant dels casos de nidificació detectats a través de les xarxes socials de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, en les quals s’actualitzaran totes les dades. Seguint l’estratègia estatal, tal com s’ha fet els anys anteriors, una part dels nounats resultants d’aquestes nidificacions es destinaran al programa Head Starting. Aquest mètode consisteix a criar les tortugues en un medi controlat per alliberar-les un any més tard a la platja d’origen, amb una mida i un pes que augmenten notablement la seva probabilitat de supervivència.

Casos de nidificació a les Illes Balears

El 2015 es va registrar el primer intent de nidificació de tortuga marina, sense èxit, a Eivissa. L’any 2019 es va detectar la primera posta a la mateixa illa i l’any següent, el 2020, es van localitzar dos nius a Menorca i un a Eivissa. Durant els estius de 2021 i 2022, però, només es van detectar dos intents a Formentera. L’estiu passat, el 2023, se’n van registrar nou l’arxipèlag balear. El resultat va ser de tres intents i sis nius confirmats (tres a Mallorca i tres a Eivissa).

Històricament, la tortuga marina ha nidificat a la Mediterrània oriental i la zona occidental es considerava una àrea d’alimentació, però en els darrers anys el nombre de postes ha augmentat a les nostres costes. Segons la comunitat científica, aquest fenomen probablement està relacionat amb el canvi climàtic i l’augment de la temperatura de la mar i suposa la colonització d’una nova àrea de reproducció. És per això que és de vital importància elaborar plans de conservació, fer projectes de recerca i sensibilitzar la població sobre aquesta espècie tan important al nostre ecosistema marí.