14 juliol 2018 | <9ªL> Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca

L’operatiu de protecció de posidònia ha duit a terme 7.364 actuacions aquest estiu NNota Informativa

L’operatiu de protecció de posidònia ha duit a terme 7.364 actuacions aquest estiu

Hi ha hagut 45 cridades de ciutadans a l’112 per alertar de barques mal fondejades
El servei de vigilància de la posidònia a les Illes Balears ha assessorat o comprovat el fondeig de 6.675 embarcacions arreu de l’arxipèlag des del mes de maig i n’ha mogut 689 en comprovar que no estaven fondejades correctament. Aquest servei per a protegir les praderies de posidònia inclou l’assistència al fondeig, la informació i la reubicació de les embarcacions. Per a fer-ho compta amb quinze embarcacions, cinc més que l’estiu de l’any passat, quan es va iniciar aquest servei a totes les Illes. 
 
A més del servei de vigilància i assessorament, que es realitza des de mitjan maig a les Pitiüses i des de principi de juny a Menorca i a Mallorca, els agents de medi ambient, així com la Guàrdia Civil, vigilen diferents zones de les Illes perquè es fondegi correctament. Concretament, els agents de medi ambient de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca han realitzat 876 controls aquest estiu.
 
Els ciutadans també poden informar de barques mal fondejades cridant al Servei d’Emergències 112, que s’encarrega d’activar el dispositiu i enviar un informador o agent per a moure les embarcacions. Aquest estiu el Servei d’Emergències ha rebut 45 telefonades.  
 
A banda del servei dins la mar, també s’han repartit més de 20.000 fullets als ports, clubs nàutics, empreses xàrters i consignataris de les Illes per a informar els patrons de com i on poden fondejar sense fer malbé la posidònia. També s’ha posat en marxa la pàgina web posidonia.caib.es amb informació de cartografia de posidònia, reserves de boies, etc. Així mateix, en aquestes àrees de vigilancia, els patrons poden sol·licitar assistència a través del canal 68 del VHF.
 
L’increment de cinc embarcacions enguany ha fet possible ampliar les zones de servei: A Mallorca hi ha cinc embarcacions ubicades a les badies de Pollença i Alcúdia; a l’àrea marina del lloc d’interès comunitari corresponent a les muntanyes d’Artà; a cala Figuera (dins l’àmbit marí del paratge de la Serra de Tramuntana), i a l’arxipèlag de Cabrera (part nord del LIC). A més, també s’han ampliat les zones de la costa de Llevant, Portocolom, l’àrea marina del cap de Cala Figuera i la zona de Calvià.
 
A l’illa de Menorca, dues embarcacions treballen a les zones de l’arenal de Son Saura i a l’àrea marina del sud de Ciutadella, i la vigilància s’ha ampliat a la zona compresa entre la cala de Llucalcari i Calescoves, i a l’àrea marina de Punta Prima, a l’illa de l’Aire.
 
A les Pitiüses, tres embarcacions treballen a Eivissa, als límits del Parc Natural de ses Salines, i també cobrint l’àrea marina de Tagomago. Pel que fa a Formentera, on es concentra el nombre més elevat de fondeigs de gran eslora, cinc barques cobreixen ses Salines d’Eivissa i Formentera, l’àrea marina de la platja de Tramuntana i l’àrea marina de cala Saona.
 
El servei ha estat un gran impuls per a la protecció de les praderies de la posidònia i per a la conscienciació dels patrons i els ciutadans dels danys que fan les àncores a les praderies.
 
Per a coordinar el servei s’han duit a terme diferents reunions entre Ports IB, Capitania Marítima, Servei Marítim de la Guàrdia Civil, Direcció General d’Emergències (112), Reserves marines, agents de medi ambient, IBANAT, Direcció General d’Espais Naturals, Reserva de la Biosfera de Menorca i les empreses adjudicatàries.
 
A banda d’aquest servei també hi ha assistències puntuals de les embarcacions pròpies d’IBANAT que s’encarreguen de la gestió del Parc Natural s’Albufera Es Grau a Menorca, del Parc Natural de Ses Salines a Eivissa i Formentera, de le reserves naturals de Es Vedrà, Es Vedranell i els Illots de Ponent, i del Parc Nacional de Cabrera.