torna

Detall de la notícia

Imatge 5533070

Vicepresidència lliura els premis a 15 joves de l'IES Josep Font i Trias d'Esporles, guanyadors dels concursos del programa Nines i Joves STEM organitzats amb la Fundació Bit

Entre 2021 i 2022, 4.047 joves han assistit a les 80 activitats de conscienciació organitzades durant aquests dos anys en el marc del programa Nines i Joves STEM

El vicepresident i conseller del Govern de les Illes Balears, Juan Pedro Yllanes, juntament amb el director general d’Innovació, Aitor Morrás, han lliurat aquest matí els premis als 15 joves de l’IES Josep Font i Trias d’Esporles, guanyadors dels concursos «Dones referents STEM» i «Propostes Innovadores en els Reptes per al Desenvolupament Sostenible (ODS)», organitzats per la Direcció General d’Innovació i la Fundació Bit.

Aquests certàmens s’han dut a terme en el marc de la iniciativa «Ciència i tecnologia en femení» realitzada el passat 11 de novembre, i dirigida a tot l’alumnat de primer a quart d’ESO de les Illes Balears.

«Encara continua existint una bretxa de gènere especialment forta a l’àmbit de la ciència i la tecnologia, el qual, és un àmbit tradicionalment molt masculinitzat. Per això és molt important fomentar entre les nines i les joves les vocacions relacionades amb les disciplines STEM, i per a intentar crear referents i intentar fer d'aquest camp un lloc més accessible a nines i joves, feim polítiques per a potenciar la seva vocació tecnològica i feim activitats com aquesta», ha explicat el vicepresident Yllanes.

Dones referents STEM

En el concurs «Dones referents STEM» hi varen participar 124 alumnes i va consistir a emplenar un formulari amb preguntes sobre dones científiques actuals i de la història de la ciència i la tecnologia; continguts de la taula rodona sobre «Ciència i tecnologia en femení», i una pregunta sobre una dona referent STEM del mateix entorn dels participants.

Els deu alumnes guanyadors dels premis del concurs «Dones referents STEM», que han rebut cada un d’ells un altaveu intel·ligent, són: Marina Giménez Ojea, Oriol Orfila Díaz, Marcos Hidalgo Lázaro, Uma Parejo Zorita, Marina Igual Salom, Neus Ramon Castanyer, Amàlia Margarit Trias, Maria del Mar Gual, Àngela Canyelles Aulí i Amàlia G-Cosio Romagosa.

Concurs «Propostes Innovadores als Reptes per al Desenvolupament Sostenible (ODS)»

El concurs «Propostes Innovadores als Reptes per al Desenvolupament Sostenible (ODS)» presenta a l’alumnat problemàtiques existents al seu entorn relacionades amb els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) que planteja l’Agenda 2030 impulsada per l’ONU. L’objectiu del taller era que els estudiants dissenyassin la proposta d’un projecte que servís com a solució a una problemàtica concreta, la qual, en aquesta edició va ser la d’assegurar l’aigua i el sanejament per a tothom.

Els integrants del grup guanyador al millor vídeo han estat, Oriol Orfila Díaz, Emma Fernández Cloquell, Maribel Giménez Ojea, Naomie Gressent, i Naroa Larrea Lucas; premiats amb cinc rellotges intel·ligents (un per cada membre de l’equip). Tots ells participaran també a la final nacional que organitza l’Associació de Parcs Científics i Tecnològics d´Espanya (APTE) i que tendrà lloc a Madrid l’abril de 2023.

Programa Nines STEM

La Vicepresidència i Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, mitjançant la Direcció General d’Innovació i la Fundació Bit, impulsen des del 2021 el programa dirigit a fomentar entre nines i joves les vocacions relacionades amb les disciplines acadèmiques de ciència, tecnologia , enginyeria i matemàtiques, conegudes amb l’acrònim STEM.

Aquesta iniciativa ha tingut un gran èxit de participació des del seu llançament; així, entre 2021 i 2022, 4.047 joves varen assistir a les 80 activitats de conscienciació organitzades durant aquests dos anys.

El pla per despertar vocacions STEM entre dones i nines està encaminat a revertir el fet que la xifra de dones graduades en aquests àmbits de coneixement és bastant menor que la d’homes (12,9 % enfront del 36,6 %, segons dades del 2021 de l’INE). Per això, es necessària una estratègia que fomenti la participació femenina en aquests estudis per equilibrar la proporció entre sexes i així augmentar el percentatge de persones graduades en matèries científiques i tecnològiques, per millorar el sistema educatiu i la participació en el sistema econòmic, en línia amb els objectius europeus.

Entre les principals actuacions dutes a terme aquest any en el marc d’aquest programa cal destacar la Jornada de Ciència i Tecnologia en Femení del passat mes de novembre; les xerrades i tallers en centres educatius, dirigides tant a l’alumnat com al professorat, i que han tractat temes com la robòtica, els treballs de futur, o les notícies falses (fake news); i les visites de centres educatius al ParcBit pel seu vintè aniversari, en els quals més de 350 alumnes varen poder conèixer empreses del sector científic i tecnològic.

Així mateix, també és destacable l’exposició itinerant «Dones que varen canviar el món i dones que canvien el món», a través de la qual es mostra el treball de científiques i tecnòlogues de prestigi al llarg de la història i en el present, amb l’objectiu de fer visible la seva tasca i crear referents femenins propers per incentivar les vocacions STEM. Aquesta exposició itinerant, que encara es pot sol·licitar des dels centres educatius, s’ha pogut veure a Inca, Artà i Marratxí el 2022, i en diversos centres a Eivissa el 2021, i també es pot veure en línia en el web https://www.fundaciobit.org/stem/.

Addicionalment, la Fundació Bit ha publicat diversos estudis pioners a la comunitat autònoma, com la investigació «Influències en els interessos per les matèries STEM, amb perspectiva de gènere, a les Illes Balears» o «Dones TIC a les Illes Balears 2021», que han permès conèixer xifres actualitzades i realitzar recomanacions de millora.

L’últim d’aquests estudis és el de «Influències en els interessos per les matèries STEM, amb perspectiva de gènere, a les Illes Balears» que ha dut a terme la Fundació Bit en al marc de l’encàrrec de gestió de la Direcció General d’Innovació i els resultats del qual es presentaran a finals de mes a la Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica del Govern.