torna

Detall de la notícia

Imatge 4784958

L'atur toca sostre, amb una caiguda de 1.593 persones, i se situa en el mes de març en 82.988

L’afiliació a la Seguretat Social de març creix per segon mes consecutiu i se situa en 419.498 persones, 6.263 més que el mes passat El nombre de persones inscrites en un ERTO cau en 4.864 persones, amb un total de 33.785 perceptors

L’atur del mes de març se situà en 82.988 persones i va reduir la seva incidència en 1.593 persones en el conjunt de les Illes Balears, segons les dades presentades avui d’afiliació i atur per part del conseller de Model Econòmic Turisme i Treball, Iago Negueruela, acompanyat pel director general de Model Econòmic i Ocupació, Llorenç Pou.

El conseller ha manifestat, en aquest sentit, que les xifres d’atur ja van tocar sostre el mes de febrer, i que març ja confirma una lleugera contracció, en un context de grans dificultats. Negueruela ha expressat que el màxim atur registrat en febrer de 2020 va ser la xifra màxima en aquest context de crisi, amb 84.581 persones aturades, que contrasta amb les 96.122 persones aturades registrades en el 2012, el pitjor febrer de l’anterior crisi econòmica, amb una caiguda del PIB molt menor que l’actual.

En tot cas, en termes interanuals, l’atur encara es un 32,2% superior al mateix mes de l’any anterior.

D’altra banda, l’afiliació del mes de març es va incrementar en 6.263 persones respecte del mes anterior, arribant a les 419.498 persones afiliades. Aquest increment d’afiliació per segon mes consecutiu apunta, segons Negueruela, a una lleugera reactivació del mercat laboral, en mesos de temporada baixa i en un context encara de molta dificultat i molta auto contenció “responsable i obligada” per fer front als efectes de la pandèmia i intentar assegurar unes millors condicions d’arrencada de la temporada turística.

L’afiliació a la Seguretat Social a les Illes Balears del mes de març va tancar amb 419.498 persones, una xifra que suposa un increment de 0,5% respecte al mes anterior, 6.263 persones més en xifres absolutes. Es tracta del segon mes consecutiu amb increments a l’afiliació, un fet que apunta a una lleugera reactivació del mercat laboral, d’activitat essencialment no turística.

Pel que fa a les xifres d’afiliació interanual, la xifra ha caigut un 7,1%. La comparació interanual, no obstant, queda distorsionada pel fet que molts treballadors fixos discontinus van ser cridats en el mes de març de 2020, abans de la declaració de l’estat d’alarma, i des d’aleshores figuren com a perceptors als ERTO. Des del mes d’octubre, amb l’aprovació de la prestació extraordinària per a fixos discontinus, deixen de computar com a afiliats, tot i seguir estant protegits econòmicament.

Tenint en compte la relació d’afiliats i aturats, el mes de març va tornar a baixar la taxa d’atur administratiu, situant-se en un 16,5%, quatre dècimes menys que la taxa registrada el mes anterior, i 0,7 punts percentuals per sota de la mitjana nacional.

A més, en el mes de març es va registrar també una sortida de 4.864 persones perceptores d’ERTO per a reincorporar-se als seus llocs de treball, situant-se en 33.785 treballadors en ERTO.

 Treball autònom

Com a fet singular, el mes de març continua la mateixa tendència dels mesos anteriors quant a nombre de persones autònomes, que en el mes passat van arribar a 90.628 persones, un valor molt similar als mateixos mesos d’anys de prepandèmia i que mostren la capacitat de resiliència d’aquest col·lectiu, tan rellevant en el teixit productiu de les Illes Balears.

La taxa de protecció, en el 52%

Finalment, la taxa de protecció s’ha situat a finals de març en el 52% i arriba a 98.586 persones. A aquesta xifra, cal afegir-hi que el nombre de persones autònomes que perceben una prestació extraordinària és de 17.494.