torna

Detall de la notícia

Imatge 4619417

Una trentena de centres de les Illes Balears participaran en un programa per donar suport a adolescents amb risc de patir problemes emocionals

\ Es tracta d’un projecte de promoció de la salut mental que compta amb el suport del Ministeri de Ciència i Innovació

\ La «Iniciativa PROCARE», d’àmbit nacional, detecta els adolescents amb risc de patir problemes emocionals i els proporciona estratègies per afrontar-los

\ L'alumnat, d’entre dotze i divuit anys, realitza una enquesta en línia per detectar problemes com l’ansietat o la depressió

 

Més de trenta centres educatius de les Illes Balears participaran en el projecte de promoció de la salut mental «PROCARE», una iniciativa que la Direcció General de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa posa a l’abast dels centres per detectar els adolescents amb risc de patir problemes emocionals i proporcionar-los estratègies per afrontar-los.

La «Iniciativa PROCARE» és un projecte de promoció de la salut i el benestar emocional del grup de recerca Nutrició i Salut Mental (NUTRISAM) de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, secundat pel Ministeri de Ciència i Innovació, que es realitza coordinadament amb altres universitats estatals i internacionals, així com diversos col·lectius i agents governamentals que treballen en l’àmbit de la joventut i la diversitat. El seu objectiu és avaluar i proporcionar estratègies psicològiques per a enfortir emocionalment els adolescents (de dotze a divuit anys).

De l’avaluació a la intervenció de problemes emocionals en l’adolescència

El projecte consisteix en tres fases, que van des de l’avaluació en línia de l’estat emocional de l’alumnat a l’estimació del nivell de risc i posterior estratègia d’afrontament.

En una primera fase, la família i l’adolescent han de completar uns qüestionaris en línia, a través de l’ordinador, sobre aspectes emocionals i conductuals. Si, per les respostes, es detecta que els adolescents necessiten ajuda, podran realitzar un taller gratuït, en què els participants aprendran a superar les barreres que limiten la seva vida i coneixeran eines per a afrontar situacions de risc, potenciant les seves habilitats comunicatives, les seves habilitats d’afrontament per a gestionar l’estrès, etc.

En segon lloc, es proporciona el feedback a les famílies sobre els resultats obtinguts. D’aquesta manera, els pares poden conèixer de manera gratuïta com estan emocionalment els seus fills. Els joves, a més, poden conèixer com se senten i estan vivint aquests temps difícils. Si les respostes de l’enquesta indiquen que l’adolescent o jove pot estar passant-ho malament, es podran beneficiar d’un taller grupal de suport emocional en línia i gratuït. 

Finalment, un cop acabat el tractament, que pot durar entre vuit i dotze setmanes en funció de les necessitats de cada grup, es realitzarà un seguiment per avaluar l’evolució i el manteniment dels canvis aconseguits.

Cal destacar que l’adolescència és un període de vulnerabilitat psicològica en què s’incrementa l’aparició de problemes emocionals, però també on es poden adquirir capacitats per afrontar-los. Conèixer si existeixen problemes emocionals entre els adolescents es fa de major importància que mai perquè, a més dels canvis naturals en els quals estan immersos, cal sumar-hi el context present de la COVID-19, que tant està afectant emocionalment tota la població, especialment els joves.

El programa el posaran en marxa, al llarg d’aquest curs 2020-2021, una trentena de centres de les Illes Balears.