torna

Detall de la notícia

Imatge 4411749

Agricultura lliura els premis del I certamen de fotografia sobre la dona rural amb l'objectiu de reivindicar-ne el paper

La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació ha lliurat aquest dijous els premis de l’edició del Certamen de fotografia «De la mar a la terra. Mirades entre dones». El concurs, organitzat per la Direcció General de Polítiques per a la Sobirania Alimentària, amb motiu de la celebració del Dia Internacional de la Dona Rural, que se celebra el 15 d’octubre, neix amb l’objectiu de reivindicar i fer valer el paper de la dona en l’àmbit rural. Segons ha explicat la consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, "Les dones han estat des del principi presents en les feines del camp, però sempre invisibilitzades". Juntament amb la consellera De la Concha, a l’acte d’entrega hi ha assistit la directora general de Polítiques per a la Sobirania Alimentària, Paula Valero; la directora de l’Institut Balear de la Dona, Maria Duran, que va voler recordar que "varen ser les dones els qui van inventar l'agricultura; un fet que està científicament demostrat", i algunes de les premiades.

Gairebé mig centenar d'imatges van ser seleccionades per a passar a la fase final, en què el jurat, presidit per la consellera i format per la directora general de Polítiques per a la Sobirania Alimentària, Paula Valero; la gerent de SEMILLA, Georgina Brunet, la fotògrafa Cati Cladera, i una persona tècnica de la Conselleria, va triar les guanyadores en les diferents categories.

En la categoria d’Agricultura, la guanyadora ha estat Maria Catalina Marí amb la fotografia «I per molts anys»; la segona millor puntuació l’ha obtinguda Aina Maria Salvà amb «Lligades per la sang, l’amor i la pagesia». En la categoria de Ramaderia, «Animals d’infantesa», d’Aina Maria Salvà, és la imatge guanyadora, mentre que «Besades enfeinades», de Soraya Bosch, ha aconseguit el segon premi. En la categoria d’Indústries Agroalimentàries, el primer premi és per a Soraya Bosch amb «A punt per a la venda directa»; el segon premi l’ha merescut Aina Maria Salvà per «Blat de xeixa». La categoria de Pesca ha quedat deserta, perquè el jurat ha valorat que les imatges presentades no complien el mínim de qualitat exigida. Les premiades són dones de Mallorca, Menorca i Eivissa.

El jurat ha decidit atorgar dos accèssits a dues fotografies que, per la seva qualitat i el seu missatge, els mereixien. Es tracta d’«Anyell», de Maribel Juan i «Collint ous amb na coablanca», de Miquela Vanrell.

Les fotografies havien de representar el paper decisiu de les dones en el desenvolupament del sector primari i agroalimentari des del punt de vista social. A la vegada, calia que representassin la visió de les feines de les dones amb ulls de dones.

El primer premi consisteix en un dinar o sopar per a dues persones a un restaurant de prestigi especialitzat en gastronomia i producte local; el segon premi, en un berenar per a dues persones també a un restaurant de prestigi especialitzat en gastronomia i producte local. A més, totes les guanyadores han rebut una senalla de producte agroalimentari local i una obra d’artesania amb certificat. Els accèssits han obtingut també una senalla.

Amb algunes de les fotografies del concurs s'editarà, a més, un calendari.

 

LA DONA AL SECTOR AGRARI, PESQUER I AGROALIMENTARI DE BALEARS

La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació treballa actualment en una actualització de la diagnosi de la dona al sector primari. La presència de la dona és encara minoritària en aquest sector a les Balears, tot i que les xifres varien en funció dels subsectors. Segons dades del 2020, per exemple, en el d’agricultura s’observa que un 67 % dels titulars de les explotacions són homes, mentre que el 33 % són dones. Aquesta proporció és menor quan es comptabilitza la feina assalariada: 77 % són homes davant el 23 %, que són dones. Dins les organitzacions agràries i les cooperatives, la presència de la dona és d’un 15 %. En l’àmbit de la formació, als cicles formatius les dones representen un 13 % dels inscrits i a la universitat aquest percentatge repunta fins a arribar al 24 %.

En el sector de la pesca és on la presència de la dona és més minoritària: tan sols un 2 % dels tripulants de naus de pesca són dones. I com a treballadores, la seva presència és únicament del 7 %.

En el sector de la indústria agroalimentària, la presència de la dona és més equilibrada. Quan s’observen les dades de feina, es constata la presència del 54 % d’homes i un 46 % de dones. En la formació professional relacionada amb aquest sector, les dones inscrites impliquen un 53 %.