torna

Detall de la notícia

Imatge 4114369

Ministeri i comunitats autònomes es coordinen davant les noves mesures aprovades ahir en Ciència e Innovació

El Ministeri de Ciència i Innovació i les comunitats autònomes estan coordinant les noves mesures econòmiques que suposaran una injecció de 525 milions d’euros, aprovades ahir via Real Decret, per fer front el COVID-19.

D’aquesta reunió celebrada avui entre el Ministre de Ciència i Innovació i els representants de les comunitats autònomes a través de videoconferència, per part del Govern Balear han participat el director general de Política Universitària i Recerca, Josep Lluís Pons i la directora general d’Innovació, Nuria Riera.  

Aquesta trobada telemàtica entre comunitats autònomes s’ha centrat avui principalment en com afecta el Real decret (RDL) de mesures econòmiques aprovades ahir en Consell de Ministres en referència a R+D+i. Es tracta d’importants mesures econòmiques que injectaran 525 milions d’euros per a la concessió d’ajuts directes mitjançant l’Institut Carlos III (ISCIIII) a projectes per línies d’investigació relacionades amb COVID-19.

Destacar també que s’ha anunciat que el Consorci de desenvolupament tecnològic industrial (CDTI) posarà a l’abast de les empreses línees de finançament centrades en fabricació de fàrmacs, ventiladors invasius, i equips de protecció com equipament mèdic.

Es destinen a tot l’Estat 525 milions d’euros a R+D+i 

Davant aquesta crisi un dels aspectes que s’ha tractat a la reunió és la necessitat de fer feina de forma coordinada entre comunitats autònomes i l’Estat. Per això, per primera vegada es posa a l’abast dels organismes públics de recerca i empreses innovadores diferents i noves línies d’ajuts destinades específicament al Covid-19. Ara les comunitats autònomes seran les encarregades d’identificar les capacitats en R+D+i per després compartir-les amb el Ministeri de Ciència i Innovació.   

En paraules de la directora general d’Innovació de la Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius, Nuria Riera, s’està treballant amb el Ministeri i el CDTI per poder identificar projectes a les Illes Balears que puguin ser susceptibles de presentar-se a aquesta convocatòria. També ha avançat que des de Transició Energètica i Sectors Productius s’està estudiant la manera de cofinançar aquests projectes.

El director general de Política Universitària i Recerca, Josep Lluís Pons, per la seva part ha valorat molt positivament l’agilitat en les noves mesures i l’adopció d’aquestes de forma coordinada entre les distintes comunitats autònomes i l’estat. A més a més ha assegurat que “a l’actualitat la Ciència està jugant un paper destacat a Espanya a l’hora de resoldre aquesta crisi sociosanitaria”. També ha aprofitat per fer una crida a la responsabilitat ciutadana en el compliment de les directrius institucionals davant aquesta pandèmia.