torna

Detall de la notícia

Imatge 3952001

2020, Any de la Infermera i de la Comare

Avui ha tingut lloc la primera reunió del grup de treball encarregat de desenvolupar les accions i els indicadors d’aquesta iniciativa internacional
Les infermeres de les Illes, representades pel Comitè Nursing Now Balears, recentment constituït, s’han reunit avui per establir els subgrups de treball que s’encarregaran de desenvolupar les accions i els indicadors que es desprenen de la campanya «Nursing Now».

D’aquesta manera s’inicia el camí per establir les línies de treball que es desenvoluparan durant el 2020, any que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha declarat Any de la Infermera i la Comare, coincidint amb el 200è aniversari del naixement de Florence Nigthingale, precursora de la infermeria moderna.

Els cinc objectius que es desenvoluparan a partir d’accions concretes comprenen els àmbits següents: una inversió més gran en la millora de l’educació, el desenvolupament professional, els estàndards, la regulació i les condicions de les infermeres; la difusió de pràctiques efectives i innovadores en infermeria; una influència més gran de les infermeres i les comares en les polítiques de salut mundial, nacional i local; més infermeres en els llocs de lideratge i més oportunitats en tots els nivells, i més evidències per als qui prenen les decisions, els responsables polítics, sobre els espais on té més impacte la infermeria, sobre els obstacles que impedeixen que les infermeres puguin fer aportacions al seu màxim nivell i sobre la manera d’abordar aquestes dificultats.

A la trobada hi han participat la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, la degana de la Facultat d’Infermeria i Fisioteràpia de la Universitat de les Illes Balears (UIB), Rosamaria Alberdi, i la presidenta del Col·legi Oficial d’Infermeria de les Illes Balears (COIBA), María José Sastre.

El Comitè Nursing Now Balears està coordinat per Cristina Moreno, professora del Departament d’Infermeria de la Facultat d'Infermeria i Fisioteràpia de la UIB, i el componen infermeres d'atenció primària i atenció especialitzada, comares, infermeres recentment graduades, infermeres de 35 anys o menys, infermeres gestores, representants de Menorca i d'Eivissa, un pacient, una alumna del grau d'Infermeria, una metgessa de família i un professional no sanitari.

Campanya «Nursing Now»

La campanya deriva de l’informe TRIPLE IMPACT: How developing nursing will improve health, promote gender equality and suport economic growth, publicat pel Grup de Salut Global del Parlament britànic.

L'informe sosté els resultats, relacionats amb l'impacte de les infermeres, sobre tres eixos prioritaris i també fonamentals: la millora de la salut, la igualtat de gènere i el creixement econòmic.

La campanya, afavorida per l'OMS i el Consell Internacional d'Infermeres i que s'ha traslladat a nombrosos països, destaca la importància del paper de les infermeres i les comares en múltiples àmbits.

Cal recordar que al mes de maig la Conselleria de Salut i Consum, la Facultat d'Infermeria i Fisioteràpia de la UIB i el COIBA es van sumar a la campanya mundial «Nursing Now».