torna

Detall de la notícia

Imatge 3951973

Salut distribuirà enguany 144.100 dosis de vacunes contra la grip entre els col·lectius de risc

La Conselleria de Salut i Consum distribuirà 144.100 dosis de vacunes contra la grip estacional a les Illes Balears. Així ho ha explicat avui la consellera Patricia Gómez, acompanyada per la directora general de Salut Pública i Participació, Maria Antònia Font, i per la coordinadora de Vacunes, Antònia Galmés, durant la presentació de la campanya de vacunació 2019-2020 contra la grip, que l’any passat s’estima que varen patir unes 15.000 persones a les Illes.

Enguany, la campanya començarà el 5 de novembre i es perllongarà fins al 19 de desembre.

Així, Salut distribuirà:

- 144.100 dosis de vacunes a les Illes Balears,  67.000 per a les persones menors de 65 anys amb factors de risc, els treballadors sanitaris, els treballadors de serveis essencials, els cuidadors de malalts i les dones embarassades.

- 77.000, amb una altra composició més específica, per a persones majors de 65 anys.

- 100 dosis de vacuna per a persones amb al·lèrgia a l’ou.

En aquests moments, ja s’han repartit 108.610 vacunes als centres de salut de les Illes Balears.

A Mallorca se n’han distribuït 85.030 dosis; a Menorca, 9.000 dosis, i a les Pitiüses, 14.580. La resta de dosis es distribuiran en funció de les necessitats de cada centre de salut.

L’objectiu és millorar la cobertura de tots els col·lectius de risc ja que, especialment en la gent gran o amb malalties cròniques, la grip pot descompensar les seves patologies, causar-los un ingrés hospitalari o fins i tot pot derivar en complicacions molt greus i causar la mort.

Un altre col·lectiu de gran interès és el format pels professionals de la salut. El personal mèdic i d’infermeria que es vacuna i recomana la vacunació, alhora que contribueixen a millorar les cobertures, es protegeixen a ells mateixos, als pacients que atenen i a la comunitat en general d’una malaltia que en alguns casos pot ser mortal.  No cal oblidar que la vacunació es una acció pel bé comú.

Salut vol transmetre que la vacunació, a més d’un acte individual per a la protecció pròpia, és molt important per evitar contagiar persones que poden tenir complicacions greus amb la grip.

En aquest sentit, la campanya de difusió s’adreça a les persones majors de 65 anys, persones amb malalties cròniques, dones embarassades, cuidadors de malalts, infants i gent gran, professionals sanitaris i personal que ofereix serveis de resposta ràpida a la comunitat, com ara bombers, policia..., amb l’objectiu de conscienciar-los de la importància que té protegir-se davant aquesta malaltia.

Així doncs, enguany es duran a terme les mesures següents per augmentar la cobertura de la vacunació de la grip entre la població:

• Informar-ne i conscienciar-ne, amb la distribució de pòsters en els centres de salut, hospitals, ajuntaments i altres indrets de gran afluència, així com anuncis en ràdio, televisió, premsa escrita, etc. També s’ha dissenyat una web específica: grip.caib.es, per informar sobre aquesta campanya.
• Personalitzar el missatge centrat en la població de risc mitjançant l’enviament de més de 262.475 SMS adreçats a aquest col·lectiu.
• Informar els professionals quant a la vacunació antigripal.
• Millorar el sistema de registre del procediment de vacunació.
• Millorar la difusió dels resultats del programa entre els professionals sanitaris perquè tenguin informació actualitzada sobre el desenvolupament de la campanya.

Col·lectius de risc

Els col·lectius de risc establerts són els següents:

• Les persones majors de 65 anys.
• Els adults i els infants amb malalties cròniques relacionades amb el sistema pulmonar, el sistema cardíac, les insuficiències respiratòries i l’asma, la diabetis i les malalties renals.
• Les persones immunodeprimides (persones amb un dèficit en el sistema immunitari).
• Els pacients amb obesitat mòrbida.
• Els malalts afectats per algun tipus de deteriorament cognitiu (síndrome de Down, demències, etc.).
• Les persones amb un implant coclear (dispositiu auditiu) o en espera de rebre’l.
• Els infants prematurs en els primers 2 anys de vida.
• Les dones embarassades. Enguany es continua recomanant la vacunació a les embarassades en qualsevol mes de la gestació. La vacunació de les mares protegeix també els futurs nounats.
• Les persones de qualsevol edat que viuen en una institució.
• Els serveis essencials per a la comunitat. Es recomana molt especialment la vacunació als col·lectius que poden transmetre la grip a les persones dels grups de risc, com són el personal sanitari, el personal de les residències de gent gran i de residències de discapacitats, els cuidadors de malalts amb patologia crònica o les persones que hi conviuen, i els que ofereixen serveis de resposta ràpida a la comunitat o hi treballen (policia, bombers, protecció civil).
• Els educadors d’escoletes de 0 a 5 anys.
• Com en les altres campanyes, es repartiran vacunes entre diverses institucions: centres penitenciaris, residències geriàtriques i de persones discapacitades, casals de gent gran i mútues de treballadors.

Les persones interessades a vacunar-se poden demanar cita prèvia al Servei de Salut telefonant al 971 43 70 79.

Dades de vacunació de la campanya 2018-2019

Durant la campanya de vacunació 2018-2019 es varen vacunar 115.215 persones a les Illes Balears (93.352, a Mallorca; 8.215, a Menorca; 12.913, a Eivissa, i 735, a Formentera).

Concretament, es varen vacunar 73.822 persones de 65 i més anys a les Illes Balears (59.545, a Mallorca; 5.578, a Menorca; 7.566, a Eivissa, i 262, a Formentera).

Respecte de les persones menors de 65 amb criteris d’inclusió com a col·lectius de risc, es varen vacunar 41.392 persones (33.807, a Mallorca; 2.637, a Menorca; 4.687, a Eivissa, i 293, a Formentera).

Xarxa sentinella en els centres de salut

La xarxa sentinella de la grip està integrada per 34 metges sentinelles (27 metges de família i 7 pediatres) i està operativa des d’octubre a maig. Aquests professionals fan feina a 28 centres de salut de Mallorca —13 a Palma i 15 a la Part Forana—, 3 de Menorca i 3 d’Eivissa. Aquests sentinelles comuniquen setmanalment a la Direcció General de Salut Pública i Participació els casos de grip detectats i, a més, recullen mostres per analitzar-les i poder caracteritzar els virus gripals circulants. D’aquesta manera, es pot fer un seguiment detallat de l’evolució de la grip entre la població i aplicar les mesures preventives i assistencials que siguin necessàries.

La informació recollida pels sistemes de vigilància epidemiològica permet estimar que a les Illes Balears en la temporada d’activitat gripal 2018-2019 hi va haver uns 15.000 casos de grip.

Davant la simptomatologia de la grip cal acudir al centre de salut

Els pacients amb simptomatologia de la grip poden acudir als centres de salut i, fora de l’horari, als punts d’atenció continuada (PAC). Els centres de salut i els PAC donen una assistència més ràpida i eviten els desplaçaments als hospitals.

Consells per alleugerir els símptomes de la grip

La grip no es cura amb medicaments, però es poden prendre mesures per mitigar-ne els símptomes: fer repòs, beure molt de líquid —aigua i sucs— i prendre antipirètics són les més recomanades. També s’han d’extremar les mesures higièniques per evitar-ne la transmissió, per exemple rentar-se les mans, tapar-se la boca en tossir, procurar no reutilitzar els mocadors, etc.
 
En qualsevol cas, els malalts no han de prendre antibiòtics si no és per indicació del metge, ja que en tractar-se d’un procés víric no són eficaços. A més, els antibiòtics sempre han de ser prescrits per un metge.