torna

Detall de la notícia

Imatge 3951903

La presidenta Armengol i la consellera Gómez assisteixen a la inauguració del nou Hospital Sant Joan de Déu d'Inca

La presidenta, Francina Armengol, i la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, han assistit avui a la inauguració de l’Hospital Sant Joan de Déu d’Inca, que començarà l’activitat assistencial de manera gradual durant aquest mes d’octubre. A l’acte també han assistit el president del Parlament de les Illes Balears, Vicenç Thomàs, el Bisbe de Mallorca, Sebastià Taltavull, el director general del Servei de Salut, Juli Fuster; el superior general de l’Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu, germà Jesús Etayo; el batle d'Inca, Virgili Moreno, i el director gerent de l'Hospital, Joan Carulla.

La construcció d’aquest centre assistencial integrat a la xarxa d’hospitals públics de les Illes Balears —igual que l’Hospital Sant Joan de Déu de Palma— ha suposat una inversió aproximada de 12 milions d’euros per part de l’Orde Hospitalari Sant Joan de Déu; inversió que ha estat possible gràcies a la modificació del Decret llei 3/2013 sobre la Xarxa Hospitalària Pública, aprovat per unanimitat en el Parlament el novembre de 2017 i que permet ampliar la durada de 10 a 20 anys dels convenis singulars que manté el Servei de Salut de les Illes Balears amb els hospitals sense ànim de lucre Sant Joan de Déu i Creu Roja.

Les obres han complert els terminis prevists i han durat prop de 17 mesos des que es posà la primera pedra el passat 4 de juny de 2018. L’objectiu del centre és donar resposta a les necessitats de la població de l’Àrea de Salut de Tramuntana com a part de l’Estratègia de Cronicitat de la Conselleria de Salut i Consum.

L’Hospital disposa d’una superfície total de 6.000 metres quadrats i hi treballaran més d’un centenar de professionals: compta amb 80 llits en dues unitats d’hospitalització, dues sales d’operacions, dos gimnasos de rehabilitació, un hospital de dia amb 20 places, 6 consultes externes i una unitat de diagnosi per la imatge amb ressonància magnètica.

El nou Hospital Sant Joan de Déu d’Inca, seguint les directrius marcades per la Conselleria de Salut i Consum, mantindrà la mateixa cartera de serveis que el de Palma, com a centre de referència en rehabilitació i neurorehabilitació, geriatria i cirurgia ortopèdica i atendrà tots els veïnats de la Comarca des Raiguer de l’Àrea de Tramuntana. L’objectiu és fomentar l’autonomia, l’autocura i l’apoderament dels pacients i de les seves famílies, impulsar el caràcter integral del model d’atenció als malalts crònics i servir de model d’atenció a altres hospitals dedicats a la cronicitat.

L’atenció a la cronicitat, objectiu estratègic  

Amb aquest centre, el Govern fa una passa més en l’apropament de serveis a la ciutadania en l’àmbit de l’atenció sociosanitària, amb una atenció integral dedicada a la recuperació de l’autonomia, especialment en l’atenció a pacients amb dany cerebral i amb malalties cròniques derivades de l’envelliment. Un 15 % de la població de les Illes Baleares és major de 65 anys i s’espera que d'aquí a 15 anys aquest percentatge superi el 20%. A hores d’ara, devers 10.000 persones estan identificades com a pacients amb malalties cròniques complexes a les Illes Balears.

Davant l’increment de l’esperança de vida i, amb això, la possibilitat de desenvolupar malalties cròniques, la Conselleria de Salut i Consum ha fixat com un dels seus objectius estratègics donar resposta a l’atenció a la cronicitat, i per això desenvolupa el Pla Estratègic de Cronicitat, un dels reptes del sistema sanitari actual. Aquest pla ha suposat un canvi en els circuits assistencials, un increment de recursos humans i una inversió important en infraestructures.

Entre les infraestructures que integra el Pla Estratègic d'Atenció a la Cronicitat hi ha la recuperació de l'antic Hospital Son Dureta com a centre de referència per a pacients de mitjana i llarga estada. Aquest hospital disposarà de 500 llits per atendre pacients crònics. Dins el mapa autonòmic d’atenció a la cronicitat, el Servei de Salut també ha projectat la creació d’un hospital de mitjana i llarga estada a Felanitx per atendre la població del Llevant mallorquí; la recuperació de l’Hospital Verge del Toro a Menorca i la recuperació de l’antic Can Misses (edifici J) per a pacients crònics. Tots se sumaran a la xarxa ja existent en els centres públics i concertats de les Illes Balears (amb diverses unitats de crònics complexos, avançats o d’estada mitjana i llarga), la qual també compta, des d’avui, amb l’Hospital Sant Joan de Déu d’Inca.