torna

Detall de la notícia

Imatge 3814059

Petros Màrkaris tractarà la crisi dels refugiats en el cicle "Un mar de cultures", coorganitzat pel Govern

El cicle s'inicia avui amb una conferència de Carme Riera sobre el Mediterrani i la literatura

La Conselleria de Cultura, Participació i Esports del Govern de les Illes Balears conjuntament amb el Cercle d’Economia de Mallorca han presentat aquest migdia els primers actes del cicle cultural "Un mar de cultures", amb motiu de la celebració del 25 aniversari del Cercle, que inclou la conferència de Petros Màrkaris sobre la crisis dels refugiats, que l'escriptor i pensador grec impartirà el dimecres 5 de juny i que és l'acte que coorganitzen les dues institucions.

A la presentació hi ha intervingut la consellera de Cultura, Participació i Esports, Fanny Tur, l'escriptora mallorquina Carme Riera, l'escriptor grec Petros Màrkaris, el cantautor empordanès Josep Tero, i el vicepresident del Cercle, Bartomeu Llinàs.

Aquest cicle cultural del Cercle s'inicia avui, dimarts 4 de juny, amb la conferència “Escriure i viure al costat del Mediterrani”, a càrrec de Carme Riera, a l'hotel Valparaiso de Palma, a les 19.30 h, on l’escriptora aprofundirà en la influència del mar Mediterrani en diversos escriptors.

Demà, dimecres 5 de juny, l’escriptor, articulista, dramaturg i activista grec Petros Màrkaris, conegut per ser el cronista de la crisi grega a través de la novel·la negra, impartirà a la Fundació Sa Nostra de Palma, a les 19.30 h, la conferència-col·loqui "La Grècia de Petros Màrkaris", que serà traduïda i conduïda pel professor i membre de l'Acadèmia d'Atenes, Eusebi Ayensa.

Màrkaris abordarà la crisi dels refugiats i les repercussions que té aquesta situació a l'estabilitat europea, així com el reflex que aquestes problemàtiques tenen en les seves novel·les, de tal manera que establirà també un diàleg entre les literatures dels dos llocs de la Mediterrània.

El drama dels refugiats, que continuen morint a la Mediterrània en el seu afany per arribar a una Grècia empobrida i intervinguda econòmicament, la crisi profunda que travessa el país -que, lluny de ser només econòmica, és també de moral i de valors-, el futur incert de Grècia en el marc d'una Unió Europea que cada cop es regeix més per criteris exclusivament econòmics i com les seves novel·les prenen el pols a aquestes problemàtiques són els temes de què parlarà. Tal com ha manifestat Màrkaris en la presentació, "la crisi a Grècia encara continua igual. La classe mitjana és la que ha anat desapareixent i Grècia no ha comptat mai amb un teixit de grans indústries i l'economia s'ha sustentat en la classe mitjana que decau".
 
Per a tancar l'acte intervindrà el cantautor Josep Tero, qui acompanyat pel músic Josep María Borràs, presentarà el disc “Kavafis en concert”, en el qual ha musicat poemes de Konstantinos Kavafis (1863-1933), el gran poeta en llengua grega de l'edat contemporània. Aquest acte compta amb la participació de la Conselleria de Cultura, Participació i Esports.