torna

Detall de la notícia

Imatge 3625641

La Conselleria de Cultura distribuirà 46.000 quadríptics de 8 vocabularis esportius per donar a conèixer i vehicular la terminologia esportiva

La Conselleria de Cultura, Participació i Esports, a través de la Direcció General de Política Lingüística, ha editat un total de 46.000 quadríptics de vuit modalitats esportives diferents. En concret, hi ha vocabularis d’atletisme, bàsquet, ciclisme, futbol, gimnàstica, handbol, muntanyisme i natació.

 
L’objectiu d’aquesta actuació és donar a conèixer i vehicular la terminologia corresponent a aquestes modalitats esportives en llengua catalana. Els quadríptics inclouen una definició i una mica d’història sobre l’esport tractat, així com un recull dels principals termes relacionats amb aquesta activitat, que tant esportistes, entrenadors o periodistes convé que coneguin. A més, tots els quadríptrics contenen una il·lustració que generalment representa la superfície de joc, sobre la qual s’assenyala una part de la terminologia específica.
 
L’edició d’aquest material ha tingut en compte el nombre d’esportistes federats de cada disciplina. Segons les dades de 2017, l’activitat amb més esportistes federats a les Illes Balears és el futbol (prop de 28.000 federats), de manera que s’han imprès més exemplars d’aquest vocabulari que no d’handbol, per exemple, que no arriba als 2.000 federats.
 
Aquest mes de gener començarà la distribució dels 46.000 quadríptics mentre que la versió digital d’aquests 8 vocabularis esportius ja es pot consultar i descarregar tant al web de la Direcció General de Política Lingüística, dgpoling.caib.cat, com a la de l’Institut d’Estudis Baleàrics (IEB), iebllengua.caib.cat.
 
Aquesta iniciativa per a la normalització de la llengua catalana en l’àmbit esportiu s’afegeix als ajuts públics per al foment de l’ús del català en l’àmbit de les federacions i els clubs esportius a les Illes Balears que, al 2018, per primera vegada, va convocar la Conselleria.
Ambdós projectes donen resposta a les actuacions que planteja el Pla d’Actuacions en Matèria de Política Lingüística per al Quinquenni 2016-2021 i que va aprovar el Consell Social de la Llengua Catalana al plenari de 2016.