torna

Detall de la notícia

Imatge 3429376

Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears donen un nou impuls a la col·laboració en política lingüística

Aquest dijous s’ha celebrat a Barcelona una nova reunió dels directors generals de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, Ester Franquesa; la Generalitat Valenciana, Rubén Trenzano, i el Govern de les Illes Balears, Marta Fuxà, a la seu del Departament de Cultura. La reunió dona continuïtat a les celebrades anteriorment a Barcelona, València i Palma els darrers dos anys per refermar la col·laboració entre els tres governs en el marc de la Declaració de Palma.

A la reunió han valorat els incompliments més rellevants de la Carta europea de les llengües regionals o minoritàries, principalment en el món de la justícia, educació, mitjans de comunicació, per part de l’Estat espanyol amb l’objectiu de preparar la propera reunió prevista amb els experts del Consell d’Europa. També han tractat projectes compartits en el marc de la commemoració de l’Any Fabra, com la itinerància de l’exposició ‘Pompeu Fabra, una llengua completa’ i la coedició d’una obra sobre el Mestre.

La interpretació i traducció jurades, l’ús de la toponímia oficial en plataformes digitals, sistemes per a les garanties dels drets lingüístics o l’avaluació dels coneixements de llengua han estat altres qüestions de debat.

Tots tres directors generals participen avui divendres a la VI Jornada de Llengua i Societat als Territoris de Parla Catalana, a l’Ateneu Barcelonès ‘El català, valor i marca’, organitzada per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya. En l'acte inaugural, Marta Fuxà, directora general de Política Lingüística de les Illes ha destacat que "hem fet iniciatives en l'àmbit empresarial, però hem prioritzat l'àmbit públic, prioritari, en el que portem de legislatura" i ha destacat "que el sector empresarial usi el català és un senyal de vitalitat i de prestigi de la llengua que compartim".

S’ha acordat que el Govern a les Illes Balears organitzarà la propera reunió de coordinació de les direccions generals el proper mes de novembre.