torna

Detall de la notícia

Imatge 3344998

El Dia Mundial del Comerç Just reivindica un consum responsable per reduir les desigualtats i la pobresa

La gastronomia centrarà una bona part de les activitats programades fins al 16 de maig

Sota el lema "Som Comerç Just", el pròxim 12 de maig, les Illes Balears s'uniran a la celebració del Dia Mundial del Comerç Just. Una jornada a través de la qual les entitats volen aprofitar per recordar a la ciutadania que un consum responsable pot reduir la pobresa i la desigualtat al món. Les associacions que treballen pel comerç just a Mallorca i Menorca han organitzat amb el suport de la Conselleria de Serveis Socials i Cooperació diferents activitats lúdiques i reivindicatives que es duran a terme a Palma, Manacor, Inca, Llucmajor, Bunyola i Menorca fins al 16 de maig, amb l'objectiu de promoure unes relacions comercials que garanteixin una vida digna per a tots els habitants del planeta i que contribueixin a frenar la degradació mediambiental.
Bona part de les activitats proposades per les entitats de comerç just per enguany (Càritas Mallorca, Casal de la Pau-S'Altra Senalla de Manacor, Finestra al Sud d'Inca, Fundación Vicente Ferrer, Fundació Deixalles, Oxfam-Intermon, S'Altra Senalla de Palma i Shikamoo de Llucmajor) se centraran en la gastronomia. Des de tapes de comerç just al barri de Canamunt, un bar "just" i showcooking a Palma i a Menorca, fins a una cafeteria a l'aire lliure a Manacor, o una degustació a Llucmajor.

Amb aquestes i altres activitats les entitats volen donar a conèixer el comerç just i els seus productes. Uns productes que garanteixen unes condicions laborals dignes i segures per als seus productors i productores, el pagament d'un salari adequat, el mateix per a ells i elles davant les mateixes tasques, la no explotació laboral infantil i la producció a través de tècniques i procediments respectuosos amb l'entorn natural.

A més, durant la jornada del dia 12 de maig es convidarà la ciutadania a implicar-se en la campanya a les xarxes socials #SomosComercioJusto #SomComerçJust i així unir-se a aquest moviment i mostrar el seu compromís per un món més just.

Palma (Plaça d’Espanya)
Dissabte, 12 de maig
De 10.00 a 14.00h Paradetes de venda de S'Altra Senalla, Càritas, Oxfam Intermón, Deixalles Fundació Vicente Ferrer. Productes de comerç just (artesanal, alimentària i confecció). Bar de comerç just. Processament de productes, refrescos, cervesa, cafè i infusions
11:00 h Taller i Contacontes "El meu païs Burundi". A càrrec de Veins sense Fronteres
12 h Lectura del Manifest
11:45 a 13.00 h Animació musical amb l'associació cultural IBN BADJA Mostaganem d'Argelia. Vint músics en escena
13:00 h Show Cooking amb Tomeu Arbona. Cuiner del Fornet de la Soca

Bunyola
Del 8 al 12 de maig, cada dia menú de Comerç Just a Els Fogons de Plaça

Llucmajor
Dissabte, 12 de maig
De les 11.00 h a 17.00 h. Participació al pop-up a la Plaça Espanya del poble. Informació i venda de productes de comerç just
12.00 h Conta contes
Diumenge, 13 de maig
De les 11:00 i las 14:00 h Ludoteca de Jardí al Carrer Font. Animació amb el grup de música 'Àngel Mussol'. Degustació de productes de comerç just davant la botiga de Shikamoo. Lectura del manifest

Manacor
Dissabte, 12 de maig
Cafeteria i tapes de comerç just al Carrer d'en Bosch i pati de la Torre del Palau, davant la botiga de S' Altra Senalla. A partir de les 10h: cafès, infusions, sucs i altres productes. A les 11 h, tapes elaborades per la Cafeteria el Palau i el restaurant Bari.
11:30 h Actuació itinerant dels "Xeremies de Manacor».
12:00 h Lectura del Manifest del dia mundial del Comerç Just
12:15 h Taller infantil «Moixonies per crèixer»

Menorca
Dimecres, 16 de maig
19 h: Xerrada-col•loqui sobre Comerç Just i showcooking a la Cooperativa San Crispin d'Alaior

Increment de les vendes de comerç just
El Dia Mundial del Comerç Just ha de servir per reflexionar sobre les injustes relacions internacionals que regeixen el comerç mundial. L'últim informe del Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD) conclou que el 70% dels aliments que consumeix la població mundial són produïts per petites organitzacions agricultores amb explotacions de menys de 2 hectàrees. Paradoxalment, la majoria dels qui treballen en aquest sector malviuen en la pobresa. D'altra banda, la degradació de la terra, la disminució de la fertilitat del sòl i l'ús insostenible de l'aigua estan disminuint la capacitat dels recursos naturals per subministrar aliments.
Davant d'aquestes realitats, el comerç just aposta pel desenvolupament de les petites organitzacions productores i la cura del medi ambient a través de la comercialització dels seus productes elaborats en condicions dignes. Dintre de la xarxa internacional de comerç just hi ha més de 2.000 organitzacions productores repartides en 75 països d'Àfrica, Àsia, Amèrica Llatina i el Carib, en les quals treballen més de 2 milions de persones. Pel que fa als punts de venda, a Espanya hi ha 150 botigues i punts especialitzats, gestionats per organitzacions de la Coordinadora Estatal de Comerç Just. A més, els productes estan presents en altres establiments detallistes, grans superfícies i cadenes d'hostaleria. L'any 2016 la facturació del comerç just va pujar a 40,05 milions d'euros, que suposa cinc milions més que en 2015. L'alimentació, i en particular el cafè, el sucre i el cacau continuen sent els articles més venuts. Malgrat l'augment de les vendes, Espanya és a la cua en relació amb els nostres veïns europeus.