torna

Detall de la notícia

El Govern expressa el condol per la mort d'Antoni Artigues, docent i activista cultural

La Conselleria de Cultura, Participació i Esports expressa el condol per la mort d'Antoni Artigues (Palma, 1950-2018), professor titular de Filologia Catalana i Lingüística General de la Universitat de les Illes Balears, i activista compromès en la defensa de la cultura i la llengua catalana. Així mateix, mostra el seu suport a familiars, amics i companys.

Antoni Artigues Bonet es va llicenciar el 1975 en Filosofia i Lletres (Pedagogia) i el 1979 en Filologia Romànica (Catalana), a la Universitat de Barcelona, on es doctora en Filologia Romànica (Catalana) el 1983. A partir del curs 1977-78 imparteix docència als estudis de Magisteri a la Universitat de les Illes Balears, i és catedràtic d'escola universitària des de 1986. D'aquest mateix any al 1988, va ser subdirector de l'Escola de Magisteri. Fins l'actualitat ha estat professor del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General i feia de docent als graus d'Educació Infantil i Educació Primària, a més d'investigador del grup de recerca en Art i Educació i secretari del Laboratori de Música i Art.

Com a estudiós en cultura popular, sociolingüística i didàctica de la llengua i literatura catalanes, va participar en vint-i-cinc projectes de recerca i en la publicació d'articles en revistes, entre altres. També es va dedicar a impulsar el teatre universitari, al capdavant de Magisteri Teatre-Mag Poesia, un projecte a partir del qual des del curs 1992-93 va voler implicar els alumnes dels estudis de Mestre de la UIB en la lectura i representació d’obres de teatre i poesia, d’autors com Miquel Martí i Pol, Joan Brossa, Maria Mercè Marçal, Guillem d'Efak, Alexandre Ballester, Marta Pessarrodona, Agustí Bartra, Miquel Bauçà, Pere Quart, Pere Capellà, Ovidi Montllor, Vicent Andrés Estellés, Blai Bonet i Joan Vinyoli, entre altres. Aquestes obres s'han representat, a més de la UIB, a escoles i teatres d'arreu. Per aquest projecte, va rebre el premi Emili Darder de l'Obra Cultural Balear, el desembre de 2017.

Entre altres projectes, va col·laborar constantment amb el seu amic Biel Oliver Majoral, amb qui va fer possible el projecte Cançons Republicanes (2005), un recull de cançons i poemes de lluita sobre la memòria de la República, la Guerra Civil i la repressió franquista. Va col·laborar en el primer poemari en disc Odissea trenta mil (2002) de Joan Miquel Oliver, qui ja havia participat amb ell en el projecte Mag Poesia. Més recentment va fer de rapsode al disc Ferments. El mapa sensitiu d'una illa (2015), de Miquel Brunet.