torna

Detall de la notícia

Imatge 3260565

L'Any Llompart estrena web

L’Any Llompart, declaració conjunta entre el Govern de les Illes Balears, el Consell de Mallorca, l’Ajuntament de Palma, la Universitat de les Illes Balears, l’Obra Cultural Balears i l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, ha estrenat lloc web, des d’on es pot seguir l’actualitat sobre les activitats per commemorar aquest any dedicat a l’escriptor, poeta i activista cultural Josep Maria Llompart de la Peña (1925-1993), de qui aquest passat 28 de gener de 2018 s’han complit 25 anys de la seva mort; un personatge imprescindible que, parafrasejant Salvador Espriu, va viure per salvar-nos els mots.

Al web http://www.anyllompart.cat/, encàrrec de la Conselleria de Cultura, Participació i Esports, ja es pot consultar la declaració institucional, aprovada pel Consell de Govern de 22 de desembre de 2017, però també la vida i obra de Llompart, a cura de Cèlia Riba i la comissària de l’Any Llompart, Pilar Arnau; així com l’agenda d’activitats previstes, el recull de l’actualitat informativa i permet l'accés al material gràfic.

Josep Maria Llompart fou un home implicat i compromès cívicament amb el seu país, que va contribuir a la recuperació de les llibertats i els drets nacionals i culturals del poble de les Illes Balears. Va ser un activista cultural de primer ordre, sense deixar el vessant polític de la reivindicació. Durant la dictadura franquista va col·laborar amb l’oposició al règim i va participar en els primers intents de crear organitzacions polítiques nacionalistes. Implicat en el Congrés de Cultura Catalana, en el projecte d’estatut d’autonomia de Cura i com a defensor del nom de la llengua catalana, Llompart va ocupar la presidència de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, l’Obra Cultural Balear i la Federació Llull d’Entitats Culturals dels Països Catalans. També va ser membre de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans. La seva poesia fou premiada amb els guardons de més prestigi de les lletres catalanes, com el Premi de la Crítica Serra d’Or de Poesia, el Premi Lletra d’Or, el Premi de Literatura Catalana de la Generalitat de Catalunya d’Assaig, el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes i la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.