torna

Detall de la notícia

Imatge 3145622

El Govern participa per primera vegada a la trobada anual de la Xarxa Europea per a la Promoció de la Diversitat Lingüística (NPLD), a Brussel·les

El Govern de les Illes Balears, ja com a membre de ple dret de la Xarxa Europea per a la Promoció de la Diversitat Lingüística (NPLD), participa aquest dijous i divendres a Brussel·les a les sessions de feina organitzades en relació a la NPDL, creada l’any 2007 amb la finalitat d’influir en les polítiques lingüístiques de la Unió Europea relatives al reconeixement de les llengües regionals i minoritàries i a la gestió de la diversitat lingüística en el context d’Europa.
Marta Fuxà, directora general de Política Lingüística del Govern, adscrita a la Conselleria de Cultura, Participació i Esports, participa aquest dijous a les conferències i, divendres, en el comitè de direcció. Fuxà ha intervingut en la taula rodona sobre Política Lingüística en el context de les grans transformacions demogràfiques, en el marc del bloc temàtic que tracta dels reptes de la migració i la mobilitat quant a llengües minoritàries, i on també han participat els governs de Galícia i Gal·les.
 
Fuxà ha exposat que “la cohesió social i la preservació dels drets lingüístics és la nostra prioritat”, això en el context de les Illes Balears en què “un 18% de la població és d’origen estranger i l’impacte turístic, amb més de 12 milions anuals de turistes, és especialment important”.
 
A  la Xarxa Europea per a la Promoció de la Diversitat Lingüística (NPLD) hi participen governs d’arreu d’Europa: des d’Irlanda o Finlàndia fins a Gal·les, Bretanya, Frísia o Còrsega. El Govern de les Illes Balears ha formalitzat enguany la seva inclusió com a membre de ple dret, mentre que la Generalitat de Catalunya, el govern d’Euskadi i el govern de Galícia en són membres fundadors; el govern de Navarra s’hi va afegir el 2010 i la Generalitat Valenciana, des del 2016. També en formen part, com a membres associats, centres de recerca, universitats i associacions d’arreu d’Europa que treballen en l’àmbit del multilingüisme i en la promoció de la pluralitat lingüística.
 
A la Xarxa actualment hi són representades un total de 17 llengües europees: català, occità, gaèlic escocès, gaèlic irlandès, basc, gallec, còrnic, bretó, frisó, gal·lès, macedònic, retoromànic friülà, retoromànic ladí, noruec nou (nynorsk), finès, suec i cors.
 
Els governs amb llengües pròpies de l’Estat espanyol han mostrat un interès creixent a la Xarxa i hi treballen de manera activa per compartir i presentar projectes europeus, per fer un seguiment dels diferents programes de la Unió Europea i per estar al dia de la política lingüística a Europa. L’any 2016 començaren amb el desplegament del Full de Ruta per a la Diversitat Lingüística a Europa, iniciativa desenvolupada per l’NPLD perquè la Unió Europea adopti una visió més inclusiva de la seva diversitat lingüística a Europa, treballi perquè les llengües tinguin una funció de cohesió social i contribueixin al desenvolupament econòmic. Es pot consultar aquí http://www.npld.eu/current-projects/language-planning/

La trobada a Brussel·les continua divendres amb la reunió de comitè de direcció de la NPLD.