torna

Detall de la notícia

Imatge 2601442

El Govern celebra el 30 Aniversari de la Llei de normalització lingüística amb una trobada amb representants de València, Aragó i Catalunya

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha presidit la celebració dels 30 anys de la Llei de normalització lingüística, que es va aprovar en sessió parlamentària tal dia com avui, 29 d'abril, de l'any 1986. L'acte institucional ha tingut lloc avui capvespre a l'Aljub des Baluard, on també l'han acompanyada la consellera de Transparència, Cultura i Esports, Ruth Mateu, la directora general de Política Lingüística de les Illes, Marta Fuxà, la sostdirectora general de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, Marta Xirinachs, el director general de Política Lingüística del País Valencià, Rubén Trenzano, i el director general de Política Lingüística d'Aragó, José Ignacio López.

La trobada dels representants dels diferents territoris de parla catalana ha servit per posar en comú els marcs legals vigents i la necessitat de reforçar els lligams per assolir una cohesió social major en matèria de llengua.

A l'acte de celebració s'han recordat els protagonistes que van fer possible l'aprovació del text de la Llei del 86, entre ells Joan Francesc López Casasnovas, Manuel Jaén Palacios, Miquel Pascual Amorós, Josep Moll i Francesc Quetglas, membres de la ponència parlamentària que van redactar la Llei; i al president del Govern el Sr. Gabriel Cañellas Fons i al conseller d'Educació i Cultura el Sr. Francesc Gilet Girart.

La presidenta, Francina Armengol, ha dit que "és cabdal recordar que en aquell moment es van saber deixar de banda les diferències per arribar a un escenari d'entesa, de potenciar una llengua pública comuna en un marc de convivència intercultural. Precisament la Llei de normalització lingüística representa un model de consens del que hem de seguir prenent nota. Amb la llei avui de fons, és bo fer mirar a on som. Repensem perquè en aquell moment vam ser capaços de posar els interessos generals per damunt dels partidistes, i ara ens costa tant."

En aquest mateix sentit s'ha pronunciat la consellera Mateu, qui ha recordat que «el consens entre totes les forces polítiques d’aquell moment és, segurament, un dels grans èxits d’aquesta Llei. Un consens necessari si volem construir una societat cohesionada, madura i que avanci en el desenvolupament dels principis democràtics, sense complexos. Som conscients que encara queda molt de camí per recórrer fins a garantir que els ciutadans de les Illes Balears, tant si l’han rebuda dels seus avantpassats com si no, puguin decidir emprar la llengua catalana en condicions de normalitat en qualsevol àmbit de la societat.”

L'acte institucional, el primer dels quatre que es celebraran a totes les illes, ha finalitzat amb l'actuació musical de Joana Gomila i Iago Aguado i un còctel al mateix Aljub des Baluard.

Cal destacar la presència a aquest primer acte de celebració, de representants dels diferents grups parlamentaris, així com dels consells d'Eivissa, Menorca i Mallorca, i de diverses institucions i entitats relacionades amb la llengua, com la Universitat de les Illes Balears o l'Obra Cultural Balear, entre altres.